خوردن چای، آزاد یا ممنوع؟


مطلب زیر از یکی از سایتها در مورد چای اقتباس شده است:
من برگ درختچه اي هستم كه در انواع وحشي آن درچين و هندوستان مي رويد و قامت آنها معمولا به ده متر مي رسد ولي نوع بستاني و پرورش يافته من كه برگها و جوانه هاي آنرا مرتبا مي چينند از دو متر قد آن تجاوز نمي كند . قسمت مورد استفاده من برگهاي من است كه پس از بو دادن به صورت چاي سبز و سياه به فروش مي رسد.
درتاريخ كشف من افسانه هاي زيادي گفته اند . از جمله ميگويند يكي از امپراتوران چين بر يكي از نزديكان خود غضب كرد و دستور داد او را از شهر بيرون كنند آن شخص مدتي در كوه و بيابان و درجنگل ها و بيشه ها سرگردان بود و در نتيجه بسيار ضعيف و زرد چهره شده بود . روزي درختي ديد . از غايت گرسنگي برگ آنرا غذاي خود ساخت ودر اندك مدتي علايم صحت در او ظاهر شد و رنگ رخساره او باز و زيبا گرديد . مخفيانه به شهر آمد و براي يكي از نزديكان امپراتور احوال خود را نقل كرد و آن شخص به عرض رسانيد ، امپراتور او را احضار كرد و از ديدن صورت زيبا شده ي او متعجب شد و پس از جويا شدن از علت آن ، عده اي از پزشكان را مامور تحقيق در اطراف فوايد اين گياه نمود .
حكيم ميرزا قاضي دركتاب اختيارات خود پس از ذكر اين افسانه مي نويسد :
چاي گياهي است خوشبو ، با اندك تلخي . نوشيدن دمكرده ي آن حرارت باطن را تسكين مي دهد و خون را صاف مي كند . افسانه ي ديگري نيز در وصف من به اين شرح گفته اند : روزي جمعي از اهالي ختا به شكار رفته بودند گوشت يكي از شكارهاي خود را پخته ودر ظرفي ريخته و روي آنرا با شاخه هاي بوته ي چاي پوشاندند و دو مرتبه به دنبال شكار رفتند . پس از آنكه براي خوردن جمع شدند ، ديدند تمام گوشتها له شده و چون اين امر را نزد اطبا اظهار داشتند آنها پس از تحقيق و امتحان دانستند كه برگهاي خشك گياه من ، در هضم غذا و طعام و زود پختن گوشت و حبوبات اثر دارد .
باري زادگاه اوليه ي من چين و هندوستان است و درايران نيز درگيلان و مازندران و مخصوصا لاهيجان كاشته شده به چاي داخلي معروف ميباشد . بهتري زمين براي كشت من زميني است كه داراي سنگهاي خروجي و آتشفشاني باشد با محصول من مرغوب ومفيد باشد . زيرا گياه من احتياج به شبه فلز فلوئور دارد.
چايكاري در چين معمولا در شكاف دره هاي عميق صورت ميگيرد و فرآورده ي آن به علت خروجي بودن زمين داراي فلوئور زيادي است ، و از طرف ديگر روستاييان چيني معتقدند كه خاك مالك حقيقي همه ي موجودات است. روي اين اصل چاي چيني سرشار از شبه فلز فلوئور بوده و چاي داخلي از حيث داشتن اين عنصر مفيد فوق العاده فقير است فقط محصولات چند نقطه ي كوهستاني تا 3 ميلي گرم درصد است .
دومين دليل زيادي فلوئور در چاي چين استفاد از طغيان رودخانه ها است ، زيرا در چين رودخانه هايي جاري است كه از كوههاي آتشفشاني سرچشمه گرفته و بستر آنها بالاتر از مزارع چاي كاري است و هنگام طغيان مقداري گل و لاي را دركشت زارها پهن مي نمايند و چون در لاهيجان رودخانه سفيد رود در سطحي پايين تر از كشت زارها جاري است به ندرت طغيان آن گل ولاي به اين مزارع مي رساند . در ژاپن مزارع چاي در مجمع الجزاير آتشفشاني است و آب و زمين و هوا سرشار از شبه فلز فلوئور مي باشد و از طرف ديگر ژاپني ها مقداري از صيد ماهي را به ساختن آرد ماهي اختصاص داده وآنرا به عنوان كود مصرف ميكنند .
استفاده از آرد ماهي كه داراي مقدار زيادي فلوئور است كافي است كه چاي ژاپني نسبت به اين شبه فلز غني بوده و فرآورده ي آن مرغوب شود . براي اصلاح ومرغوب شدن چاي داخلي بهترين وسيله استفاده از كودهاي فلوئوردار مثل آرد ماهي است . چاي سبز از بو دادن برگهاي تازه بدون دمبرگ به عمل مي آيد و چون برگهاي چاي مدتي مانده و تبخير شوند ؛محصول آنها چاي سياه مي باشد . دمكرده ي پنج تا ده هزار برگهاي بو داده من ، محرك و مقوي معده بوده و ادرار آور بوده ولي از نظر داشتن خواص مذكور كمتر استعمال مي شود ، بلكه معمولا آنرا مانند يك نوشابه ي عادي و براي رفع خستگي مينوشند . من مقوي مغز و معده و باه ميباشم و ادرار را زياد مي كنم ،نشاط آور بوده تشنگي را تسكين مي دهم – سردرد را آرام مي كنم التهاب معده را فرو مي نشانم ، خون و رنگ رخسار را صاف مي كنم و به جذب ادويه دراعماق ياخته هاي بدن كمك ميكنم . بوي بد دهان را از بين ميبرم ، مخصوصا خشك من در ازبين بردن بوي سير و پياز بي اثر نيست . جهت خفقان وامراض قلب مقداركم من مفيد است وازهمه مهمتر به علت داشتن شبه فلز فلوئور ميناي دندان و استخوانها را تقويت كرده واز پوسيدگي دندانها جلوگيري ميكنم ، زياده روي درخوردن من رنگ دندان را زرد كرده ولي دندانهاي زرد ديرتر خراب شده و كرم خوردگي كمتر پيدا مي نمايند .